În data de 22 martie se sărbătoreşte ZIUA MONDIALĂ A APEI. Anul acesta ONU a ales pentru acest eveniment deviza "APĂ PENTRU ORAŞE - Răspunzând provocării urbane". Cu această ocazie, ca şi în celălalte dăţi, sunt programate o serie de acţiuni destinate informării şi educării publicului în general, a tinerilor în special, cu privire la problemele apei. Site-ul oficial este www.worldwaterday2011.org

miercuri, 13 aprilie 2011

V. Apa minerală

 APA MINERALĂ - IZVOR DE SĂNĂTATE



" Uităm că cercul apei şi al vieţii este acelaşi" 
Jacques-Yves Cousteau
                     Apa este un element al vitalităţii, al regenerării şi al învierii. Această caracteristică este foarte bine evidenţiată în mitologia românească unde întâlnim termenul de "apă vie". Apa a fost folosită în scop terapeutic încă înaintea erei noastre.
          Prin apă minerală naturală - se înţelege o apă pură din punct de vedere microbiologic care îşi are originea într-un zăcământ acvifer subteran şi este exploatată prin una sau mai multe emergenţe naturale ori foraje   .
          Prin apă minerală naturală - se înţelege o apă pură din punct de vedere microbiologic care îşi are originea într-un zăcământ acvifer subteran şi este exploatată prin una sau mai multe emergenţe naturale ori foraje   .

Formarea apelor minerale

·         Pânza freatică captează apele pluviale ce străbat straturile de roci sedimentare (gresii, calcare, marme cenuşii), acumulând astfel o multitudine de elemente minerale
·         Apa minerală carbogazoasă se formează sub formă de pungi în straturile acvifere subterane cu structură de origine vulcanică.
·         Această structură este formată din andezite bazaltoide care asigură îmbogăţirea permanentă a apei cu dioxid de carbon natural.
·         Întregul proces de formare a apelor dulci şi minerale cu mineralizare ridicată este unul continuu, rezerva de apă fiind practic inepuizabilă, dar dependentă,  totuşi,  de nivelul precipitaţiilor.


SCURT ISTORIC AL CERCETĂRII  APELOR MINERALE

·         Descoperirea şi folosirea apelor minerale în scopuri "terapeutice" sau "de consum alimentar" au origini foarte îndepărtate în timp.
·         În urmă cu aproximativ 2 000 de ani, HIPOCRATES din Kos - vestit medic grec, supranumit şi "părintele medicinii" - a evidenţiat în descrierile sale rolul naturii în vindecarea bolilor ("Natura este medicul bolilor").
·         În ţara noastră, interesantă pare să fie scrierea lui PASCALIS CARIOPHILUS, publicată în anul 1737 despre staţiunea Băile Herculane.
·         El a intenţionat să evidenţieze o  legătură cu elementele de ordin etimologic despre vestita staţiune balneară "De therm Hereulanis Duper in Dacia dectis,,.
·         Începuturile balneologiei în ţara noastră sunt evidenţiate în lucrarea publicată, în 1821, de către dr. VASILE POP, titlul ei referindu-se la unele ape din Ardeal "Despre apele minerale de la Arpatac (Vâlcele), Borsec şi Covasna".
·         Cercetările fundamentale şi cele cu caracter aplicativ l-au afirmat pe renumitul geolog şi paleontolog român academician GRIGORE COBĂLCESCU, prof. universitar la Iaşi, care, în anul 1887, a publicat lucrarea "Sorgintele minerale de la Călimăneşti-Căciulata" .
·         Oamenii de ştiinţă au început să se preocupe intens de cercetarea sistematică a factorilor balneari, participând astfel la dezvoltarea staţiunilor din ţara noastră.
·         Urmând exemplul "părintelui balneologiei  româneşti“, profesorul ANIBAL THEOHARI reuşeşte să sintetizeze un vast material experimental, concretizat prin publicarea, în anul 1934, a "Tratatului de terapeutică".
·         În 1931, la Cluj Napoca  a fost înfiinţată catedra de Balneologie şi Fizioterapie în cadrul Facultăţii de Medicină.
·         Publicaţiile sale numeroase au fost în măsură să evidenţieze valoarea factorilor terapeutici din staţiunile balneare ale Transilvaniei.


 CLASIFICAREA APELOR MINERALE


După compoziţia chimică, apele minerale de masă se grupează în :
           - ape minerale alcaline.
           - ape minerale arsenicale
           - ape minerale carbogazoase
           - ape minerale clorosodice
           - ape minerale feruginoase
Aceste ape conţin de obicei NaCl, sulfaţi, CO2 şi minimum 1 g NaHCO3- (KHCO3-)  / 1l apă.
În ţara noastră aceste ape se găsesc la Biborţeni, Borsec, Malnaş Băi, Slănic Moldova, Zizin.
Apele minerale alcaline oferă protecţie fată de reacţiile alergice cutanate, digestive sau respiratorii şi sunt utile pentru efectul de fluidizare si de eliminare a secreţiilor din căile respiratorii.Pot fi folosite ca adjuvante în tratamentul unor afecţiuni cronice ale aparatului respirator. 


Ape minerale carbogazoase


Apele minerale carbogazoase conţin minimum 1g CO2/ l. Cele mai importante zone cu apă carbogazoasă din România sunt : Borsec, Buziaş, Covasna, Lipova, Tuşnad, Vatra Dornei, Zizin.
În cura internă, aceste ape sunt indicate în boli digestive, hepatobiliare şi renale şi în tratamente externe în cazul bolilor cardiovasculare, endocrine şi nervoase.



 APELE MINERALE FERUGINOASE


Apele minerale feruginoase conţin minimum 10mg ion Fe /l apă şi în mod constant conţin CO2.
Sunt extrase de la Buziaş, Covasna, Harghita, Lipova, Tuşnad. Apele feruginoase sunt caracterizate prin conţinutul de ioni feroţi (Fe2+) sau ferici (Fe3+) sub formă de bicarbonat, sulfat sau clorură de fier.
Aceste ape ajută la îmbunătăţirea proceselor metabolice din organism şi a rezistenţei în faţa agresiunilor virale.

APELE MINERALE ARSENICALE


Apele minerale arsenicale sunt utilizate de mult timp în practica balneară sub formă de băutură, băi, stropiri, duşuri, aerosoli, inhalaţii  pentru masaj subacvatic. Cel mai răspândit mod de utilizare al apei este sub formă de băi. Acestea s-au dovedit a fi eficiente în tratamentul afecţiunilor organelor aparatului locomotor, a sistemului nervos, afecţiunilor endocrine, a bolilor metabolismului, afecţiunilor ginecologice.





BAILE BALVANYOS

Băile Balvanyos conţin ape minerale sulfuroase, carbogazoase, feruginoase şi calcice.
În acelaşi timp, atât apa cât şi gazul au o radioactivitate naturală ridicată.
Datorită acestora la Balvanyos există mai multe posibilităţi de tratament ca aerohelioterapie, băi reci şi calde cu apa minerală carbogazoasă, mofete, buvete pentru cură internă, instalaţii de hidrotermoterapie, cură de teren. 



STATIUNEA MALNAS BAI


Factorii terapeutici din această staţiune însumează: izvoarele minerale carbogazoase, feruginoase, hidrogencarbonatate, sodice, calcice, magneziene, la care se adaugă mofetele naturale.  
Tratamentele cu apele minerale sub forma de cura extrema se adreseaza unor afectiuni cardio-vasculare.





COVASNA

 Apele minerale sunt hidrogen-carbonatate, calcice, magneziene, iar un tip aparte il constituie sursele care debiteaza o apa minerala la care predomina clorura de sodiu.
Un fenomen natural care are loc in arealul orasului Covasna consta in emantiile libere de CO2, cunoscute sub denumirea de mofete.
In statiunea Covasna se gasesc:
    - un spital cu profil de cardiologie;
    - doua sanatorii pentru copii, cu profil de sechele de reumatism cardiovascular.




 VALCELE

      CEA MAI VALOROASA APA CU MAGNEZIU
DIN TARA SI A PATRA DIN LUME mineral implicat
in majoritatea proceselor si reactiilor biochimice din
organism. Apa de Vilcele este o  apa pura, fara 
adaosuri si imbunatatiri.Continutul de magneziu este 
natural fiind usor de asimilat.
           
  In localitatea Vâlcele funcţionează Spitalul de
patologie neuro-musculară "Dr. Radu Horea".
Spitalul este unic în ţară prin specificul său şi se
află în curs de modernizare. În localitatea Vâlcele 
exista si o  unitate de îmbuteliere a apei minerale.
















         Aceasta apa minerala are indicatii terapeurice in tratamentul urmatoarelor afectiuni:
             •Dispepsii gastrice;
             •Atonii gastrice;
             •Constipatii cronic

e;
             •Unele dispepsii intestinale cu fermentatii;
             •Colita mucomembranoasa;
             •Sechele dupa hepatita;
             •Hepatita cronica;
             •Litiaza biliara;
             •Cura de repaus a cailor biliare;
             •Cura de diureza;

             •Manifestari artrice in general;
             •Anemii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu