În data de 22 martie se sărbătoreşte ZIUA MONDIALĂ A APEI. Anul acesta ONU a ales pentru acest eveniment deviza "APĂ PENTRU ORAŞE - Răspunzând provocării urbane". Cu această ocazie, ca şi în celălalte dăţi, sunt programate o serie de acţiuni destinate informării şi educării publicului în general, a tinerilor în special, cu privire la problemele apei. Site-ul oficial este www.worldwaterday2011.org

miercuri, 13 aprilie 2011

IV. Apa dulce

Apa dulce este cea mai valoroasă resursă a planetei, aproape nimic neputând să supravieţui fără ea. Mai mult de 97% din apa Terrei este apă de mare sărată, nepotabilă şi inutilă recoltelor. Două procente este îngheţată in calote glaciare şi gheţari sau se gaseşte mult prea adânc ţn subteran pentru a fi accesibilă. Ne rămâne 0,5% din apa disponibilă. Aceasta se găseşte in lacuri, râuri şi sub pământ.

Un corp din apă

Deşi putem supravieţui fără mâncare mai mult de o lună, corpul nostru nu poate funcţiona mai mult de o săptămână fără apă. Aproximativ 66% din corpul uman este format din apă şi fără ea nu producem energie.



(http://novatvmedias.files.wordpress.com/2010/05/bea-apa.jpg ; http://www.ener-gie.com/Water-In-Human-Body.jpg)
Fără apă, nu ar rămâne nimic din corpul nostru. 

Apa subterană Acest tip de apă se găseşte sub pământ, în sol şi în pietre. Uneori formează un râu subteran, ca aesta dintr-o peşteră din Papua-Noua Guinee.








Lacurile Lacurile Terrei  alimentează cu apă potabilă milioane de oameni. Situat între Peru şi Bolivia, la 3 812 m peste nivelul mării, Titicaca este lacul aflat la cea mai mare altitudine din lume.


Râuri Ploaia şi zăpada topită de pe dealuri sau munţi curg la vale în şuvoaie sau izvoare. Acestea se unesc şi formează râuri mairi şi repezi, ce hrănesc lacurile şi cascadele, în drumul lor spre mare.

Gheaţa Circa 2% din apa dulce a Terrei este blocată în gheaţă. 75% din această gheaţă se afla in gheţarii uriaşi din Antarctica si Arctica



DETINATORII DE RECORDURI MONDIALE

1. Cea mai mare cascada naturala Angel, Venezuela, 979m inaltime.
2. Cea mai mare cascada artificiala Marmore, Italia, 165m inaltime.
3. Cel mai lung fluviu Nil, Egipt, 6 650 km lungime.
4. Cel mai adanc fluviu Yangtze, China, 150m adancime.
5. Cel mai mare lac Baikal, Rusia, 23 000 km.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu