În data de 22 martie se sărbătoreşte ZIUA MONDIALĂ A APEI. Anul acesta ONU a ales pentru acest eveniment deviza "APĂ PENTRU ORAŞE - Răspunzând provocării urbane". Cu această ocazie, ca şi în celălalte dăţi, sunt programate o serie de acţiuni destinate informării şi educării publicului în general, a tinerilor în special, cu privire la problemele apei. Site-ul oficial este www.worldwaterday2011.org

luni, 11 aprilie 2011

III.Ciclul apei

Toate plantele şi animalele de pe Pământ au nevoie de apa pentru a supravieţui.Totuşi, puţini dintre noi ne întrebăm de unde vine apa şi ce s-ar întâmpla dacă nu ar mai curge la robinet sau dacă nu s-ar mai vărsa in lacuri şi bazine de acumulare. Pentru a întelege cât de importantă este apa, trebuie să ştim cum se aprovizionează planeta noastră cu apă prospătă printr-un ciclu natural.


( http://i1-news.softpedia-static.com/images/news2/The-Global-Water-Cycle-Has-Intensified-3.jpg )

Apa se deplaseaza într-un ciclu constant, între pământ, mare şi cer. Soarele încălzeşte suprafaţa apei şi o transformă în vapori, precum aburul. Vaporii se condensează şi formează nori şi cad din nou pe Pământ sub formă de ploaie sau zapadă. Pe pământ apa călătoreşte în subteran, prin sol şi rocă, întorcându-se în mare unde ciclul o ia de la început.


ÎNCERCAŢI ACASĂ

 Realizaţi un ciclu al apei

1. Umpleţi un vas pe trei sferturi cu apa.
2. Aşezaţi cu grijă în mijloc o cană.
3. Acoperiţi vasul cu o folie de plastic, legaţi-o cu sfoară sau cu un elastic, puneţi deasupra o pietricică.
4. Lasaţi vasul afară, la soare, câteva ore.
5. Apa se evapora din vas (mare), se condensează în picături de apă pe folia de plastic (nori) şi curge in cană (lac).
6. Nu aruncaţi apa, udaţi cu ea plantele din ghiveci.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu